מה זה אנדומטריוזיס?
אנדומטריוזיס הינו מצב שבו רקמה הדומה לרירית הרחם שבדרך כלל מצפה את פנים הרחם, גדלה מחוץ לרחם.
ברוב המקרים, צברי תאים אלה של רירית הרחם נמצאים באיזור השחלות, החצוצרות ובדופן האגן. במקרים נדירים, רקמת רירית הרחם נמצאה ליד הריאות ואפילו במוח.
הרקמה דמויית רירית הרחם מתנהגת כפי שהייתה מתנהגת רירית רחם רגילה – היא מתעבה, מתפרקת ומדממת עם השינוי ההורמונלי של המחזור החודשי, אבל, בניגוד לרירית רחם רגילה, לרירית זו אין דרך לצאת מהגוף ולכן היא נשאר כלואה בחלל באגן. הדם הכלוא הזה יוצר ציסטות של דם יבש. ציסטות אלה נקראות לעיתים ציסטות שוקולד בשל צבען.
כהשאנדומטריוזיס מתרחשת בשחלות, יכולות להיווצר ציסטות הקרויות אנדומטריומות. רירית סמוכה עלולה להיות מגורה, ובסופו של דבר נוצרת רירית צלקתית והידבקויות – צברים לא רגילים של רירית סיבית שיכולה לגרום לרקמה של רצפת האגן ושל איברים שונים להידבק אלה לאלה.
איך אני יודעת אם יש לי אנדומטריוזיס?
ראשית, אם יש לך הרבה תסמינים מהרשימה למעלה, אני מציעה שתקבעי תור עם רופא שמתמחה באנדומטריוזיס. חשוב שתלכי לרופא שמומחה לאנדומטריוזיס ולכל הסימפטומים שלו.
היום יש בישראל מספר מרכזים שמתמחים באנדומטריוזיס. את צריכה לפנות לקופת החולים שלך ולבקש הפניה למומחה לאנדומטריוזיס. איבחון מוקדם הוא לטובתך! מציאת רופא קונבנציונאלי יחד עם טיפול הוליסטי יכול להביא לשליטה טובה יותר בתסמינים שלך.
איך הרופא יחליט אם יש לי אנדומטריוזיס?
הרופא ישמע מהם התסמינים מהם את סובלת, יערוך בדיקת אולטרסאונד פנימית (המתמר מוחדר לגופך דרך הנרתיק בדיוק כמו בדיקות אלוטרסאונד בתחילת הריון), וימשש את בטנך. לא ניתן לחוש מבחוץ או לראות באולטרסאונד את כל מצבורי האנדומטריוזיס.
אבחון באמצעות לָפָּרוֹסְקוֹפְּיָה:
בעבר, חשבו שהדרך היחידה לדעת אם יש לך אנדומטריוזיס היא באמצעות ניתוח הנקרא לָפָּרוֹסְקוֹפְּיָה במהלך ההליך, המנתח עושה מספר חתכים בבטנך ומכניס מצלמה קטנה ותאורה שמאפשרים לו לראות מה קורה בתוך בטנך. אם מוצאים רקמה שנראית כמו רירית רחם, לוקחים ממנה דוגמא קטנה כדי לבדוק אותה.
נשים רבות מחליטות שאינן רוצות לעבור לָפָּרוֹסְקוֹפְּיָה ויתחילו טיפול בהתבסס על האיבחון של הרופא ללא לָפָּרוֹסְקוֹפְּיָה. איבחון ללא לָפָּרוֹסְקוֹפְּיָה הופך להיות יותר ויותר נפוץ.
מה גורם לאנדומטריוזיס?
למרבה הצער אין סיבות ידועות לאנדומטריוזיס. ישנן כמה תיאוריות וביניהן:
וסת נסוגה: במהלך הוסת, חלק מהציפוי האנדומטריאלי (דם וסתי המכיל תאי רירית רחם), יוצא מהרחם דרך החצוצרות ומגיע לחלל האגן. התאים הללו נדבקים לדפנות האיברים באגן לדוגמא: המעיים, השחלות, החצוצרות, הכבד ואפילו להגיע עד הריאות. בכל פעם שהציפוי האנדומטריאלי מתעבה בתגובה לשינויים הורמונאליים המחזוריים, גם התאים שמחוץ לרחם מתעבים ומדממים.
הפרעות המערכת החיסון: תיאוריה אחרת גורסת שלכל הנשים יש כמות מסוימת של רקמה אנדומטריאלית מחוץ לרחם שלהן, אבל ברוב המקרים, המערכת החיסונית שלהן שומרת על הרירית מרוסנת, אך אצל נשים עם אנדומטריוזיס, המערכת החיסונית לא מצליחה להשתלט עליה.
לנשים הסובלות מאנדומטריטזיס יש סיכוי גבוה יותר לסבול ממצבים כמו מחלות אוטואימוניות, ראומטיזם, פיברומיאלגיה ועוד.
שינוי של תאים צִפְקִיים: חלק מהמומחים חושבים שהורמונים או גורמים במערכת החיסון תורמים להפיכת תאים צפקיים – שהם התאים המצפים את החלק הפנימי של הבטן ואת האיברים בחלל הבטן – לתאים דמויי רירית רחם.
שינוי של תאים עובריים:
הורמונים כמו אסטרוגן יכולים להפוך תאים עובריים – תאים בשלבים המוקדמים של ההתפתחות לתאים דמויי תאים אנדומטריאליים בגיל ההתבגרות.
השתרשות על צלקת: תאים אנדומטריאליים יכולים להתחבר לחתכים כירורגיים לאחר ניתוחים כמו ניתוח לכריתת רחם וניתוח קיסרי, וליצור נגעים אנדומטריאליים.
שינוע של תאים אנדומטריאליים: גופך כל הזמן משנע דם ונוזלים ברחבי הגוף דרך מערכת הדם ומערכת הלימפה. על פי אחת התיאוריות, התאים האנדומטריאליים, יכולים לנוע בגוף דרך מערכת הדם או המערכת הלימפה.
הגישה הקונבנציונאלית לטיפול אנדומטריוזיס:
משככי כאבים:
בדרך כלל במקרה שבו יש כאב, הגישה הטיפול הקונבנציונאלי הראשוני הוא ליטול משככי כאבים. את יכולה לבקש מהרופא שלך המלצות ולראות מה הכי מתאים לך. הטיפול בכאב הוא פתרון זמני כיוון שהוא אינו מטפל בגורם לכאב. יחד עם זאת, לפעמים נחוץ לטפל בכאב במקביל לחיפוש אחר פתרונות ארוכי טווח.
דיכוי המחזור החודש:
פעמים רבות ההמלצה לנשים הסובלות אנדומטריטזיס היא ליטול כדורים למניעת הריון (או נטילת הורמונים בדרך אחרת המדכאת את המחזור החודשי), כדרך לשלוט בהורמונים הגורמים לגידול הרירית האנדומטריאלית.
כמו משככי כאבים, גם טיפול זה אינו מהווה פתרון אמיתי לבעיה, אבל עבור נשים רבות הוא מאפשר שליטה על תופעות האנדומטריוזיס.
ניתוח:
הדרך היחידה לקבוע אם באמת יש לך אנדומטריטזיס הוא ניתוח הנקרא לָפָּרוֹסְקוֹפְּיָה. במהלך ההליך, המנתח עושה מספר חתכים בבטנך ומכניס מצלמה קטנה ותאורה שמאפשרים לו לראות מה קורה בתוך בטנך. אם מוצאים רקמה שנראית כמו רירית רחם, לוקחים ממנה דוגמא קטנה כדי לבדוק אותה. אם הרופא מוצא אנדומטריטזיס בזמן הלָפָּרוֹסְקוֹפְּיָה, יתכן והוא יוכל להסיר חלק ממצבורי הרקמה האנדומטריאלית תוך כדי ההליך. מצבורים אלה לרוב מוסרים עם סכין או נצרבים בלייזר.
יש נשים שהניתוח עזר להן מאוד להפחית את הכאב, ועבור נשים אחרות ההשפעה היא זמנים או שאינה קיימת בכלל. חלק מהרופאים אינם ממליצים לנשים למצוא חלופות להפחתת הכאב לפני הניתוח.
גישה הוליסטית להתמודדות עם אנדומטריוזיס
העבודה שלי עם נשים הסובלות מאנדומטריוזיס הראתה לי כמה שונות יש בין נשים בסימפטומים וברמת הכאב. יחד עם זאת, הסובאדה המוכרת גם בעיסוי בטני של המאיה או עיסוי רחם, יכולה לשפר את מצבן של נשים הסובלות מכאבים הנובעים מאנדומטריוזיס ללא קשר לחומרת התסמינים או למשך הזמן שהנשים סובלות מאנדומטריוזיס.
הטכניקות הריפוי העתיקות של המאיה עוזרות לנטרל את הסיבה העיקרית לבעיות הקשורות במערכות הרביה והעיכול – צפיפות באגן ובבטן.
בעוד שגישות שונות מטפלות רק בסימפטומים, אנחנו מנסות להיעזר בטכניקות הללו על מנת לנטרל את הגורם למחלה ולסייע ליכולת הריפוי הטבעית של הגוף.
במהלך טיפול זה, הכולל טכניקות עיסוי בבטן ובגב, אנחנו מעודדות בעדינות, זרימת דם מוגברת לאיברים באגן – שחלות, רחם, מעי וכו', ומסירות בעדינות מכשולים שיתכן וחוסמים את זרימת הדם לאיברים אלה.
בנוסף לזרימת דם, אנחנו מעודדות זרימה טובה של לימפה, אנרגיה עצבית ושל אנרגיה כללית (הנקראת צ'י ברפואה הסינית וצ'ו-אל במסורת המאיה) לאגן כולו.
בנוסף לעיסוי שאני עושה לך, אני מלמדת אותך לעשות לעצמך עיסוי קצר שמשלים את העיסוי שלי. כמו כל גישה הוליסטית, הכוונה שלי היא לסייע לגוף לחזור למצב של איזון וזה לפעמים מצריך בחינה רבת פנים. אנחנו בוחנות ביחד את סגנון החיים שלך שאולי משפיע על מצבך, תזונה ותנועה שיכולה לעזור לך עם הכאב ויסייעו לכך שיהיו לך מחזורים בריאים יותר.
כתוצאה מכך, את תרגישי רגועה יותר ותוכלי לצפות לוסת שלך ללא חשש.
אני משלבת עיסוי ידיים ורפלקסולוגיה כדי לעזור לך להירגע באמת ולחזור למצב של איזון. הרפלקסולוגיה מאוד אפקטיבית בשיפור המחזורים שלך ושיפור רמות ההורמונים שלך.
תמיכה רגשית לבריאות ההורמונלית שלך:
לחץ, משפיע באופן ניכר על בריאותך ועל המחזור החודשי שלך, במיוחד אם את מתמודדת עם אנדומטריוזיס.
אני עוזרת ללקוחות שלי להפחית את הלחץ, המתח, החששות והטירדות סביב האנדומטריוזיס בעזרת פרחי באך, דמיון מודרך ו EFT טאפינג (Emotional Freedom Technique – טכניקות לחופש רגשי באמצעות טפיחות)
אני מאמינה שכשאת רגועה, ישנה טוב ומרגישה טוב באופן כללי, יש סבירות גבוהה יותר שהמחזורים שלך יהיו סדירים ונטולי כאב ואת תוכלי להתמודד בצורה טובה יותר עם האתגרים שהאנדומטריוזיס מציב בפנייך.
אני מטפלת הוליסטית ואני פה כדי לעזור לך!
אני אוהבת לעזור לנשים להתגבר על האתגרים הניצבים בפניהן בתחום הפוריות ובתחומים אחרים הקשורים במחזור החודשי, בהריון, בוסת ו/או חרדה.
אני מטפלת בנשים באמצעות טכניקות של עיסוי בטני ועיסוי רחם הידועות בשם סובאדה (Sobada), (שבעבר נקראו טכניקות ארביגו של עיסוי בטני של המאיה) ורפלקסולוגיה.
אני גם מטפלת EFT טאפינג מומחית ואני עובדת עם נשים על סוגיות נקודתיות סביב חרדה, מתח ודיכאון.
אני מלמדת מודעות לפוריות כדי לעזור לנשים להכיר יותר טוב את גופן ולשפר את סיכוייהן להרות או למנוע הריון באופן טבעי.
אני גרה במודיעין, ופה אני מקדישה את זמני לסייע לנשים במשך השנים הפוריות שלהן, במהלך הריון, בתקופת חידלון הוסת שלהן ובמצבים הורמונאליים שונים. טיפולים גופניים (עיסוי ורפלקסולוגיה), מתקיימים בקליניקה שלי במודיעין, אבל טיפולי EFT טאפינג ולימודי מודעות לפוריות, יכולים להתקיים באופן מקוון או פנים אל פנים.
את יכולה לקרוא עוד על התחומים שלמדתי בלינק הזה.
עדויות:
גם בקטגוריה…
אדנומיוזיס
המודעות לאדנומיוזיס והאיבחון עלה מאוד השנים האחרונות, אבל עדיין יש תחושה שזוהי האחות החורגת של ה אנדומטריוזיס שמתעלמים ממנה. מהי אדנומיוזיס? אדנומיוזיס הוא מצב שבו רקמה שבאופן רגיל מצפה את רירית הרחם גדלה לתוך דפנות הרחם. הרירית שאינה במקומה, ממשיכה להתנהג כרגיל –...
כאבים ביחסי מין
את לא לבד. נשים רבות חוות כאב בזמן ולאחר קיום יחסי מין ולמרבה הצער, יש נשים שחוות כאב אחרי כל פעם שהן מקיימות יחסי מין. יתכן שנתנו לך הסבר פיזי ו/ או רפואי לכאב בזמן יחסי מין, אבל יש מקרים בהם לא ברור מה הסיבה לכאב. בין אם יש לך איבחון ברור או לא באשר לסיבה לכאב, קל...
כאב באגן
אחת הסיבות העיקריות, בגינן נשים עם אנדומטריוזיס פונות אלי היא כדי להקל על הכאב באגן שהשתלט להן על החיים. אני שמחה לספר שהצלחתי לעזור לנשים רבות להפחית את הכאב ולפעמים אפילו לנטרל לגמרי את הכאב באגן. אולי את חושדת שיש לך אנדומטריוזיס או אדנומיוזיס. אני מעודדת אותך...
פריון
אולי את יודעת כבר זמן מה שיש לך אנדומטריוזיס, אבל עכשיו את רוצה להיכנס להריון. אולי מעולם לא שמעת על אנדומטריוזיס, אבל הרופא שלך אמר שאולי זו הסיבה לכך שאת מתקשה להיכנס להריון. בעוד אנדומטריוזיס יכולה לפעמים להקשות על כניסה להריון, יש נשים רבות שהצליחו להרות באופן...