]

לצערנו זה יכול לקחת כמעט עשר שנים עד שאישה מאובחנת עם אנדומטריוזיס, בנתיים היא יכולה ממש לסבול מכל או חלק מהתסמינים הבאים:

  • כאבי מחזור. כאבי אגן והתכווצויות לפני ובמהלך המחזור.
  • כאבי אגן במהלך החודש
  • כאבים לפני ובמהלך קיום יחסי מין
  • דימום אינטנסיבי במהלך המחזור
  • בעיות פוריות 
  • עייפות
  • בעיות בעיכול: שלשול, עצירות, נפיחות או בחילה, במיוחד במחזור.

אז מה זה אנדומטריוזיס? 

אנדומטריוזיס הוא מצב בו רקמות הדומות לרקמה המקוונת בדרך כלל את פנים הרחם שלך – רירית הרחם – צומחת מחוץ לרחם שלך. ברוב המקרים הרקמות האלה (נגעים) נמצאים באזור של השחלות, החצוצורות ורקמות האגן, במקרים נדירים הן מגיעות לאזורים אחרים מאברי האגן. 

רקמות אלו כמו המחזור החודשי, מתעבות, נשברות ופורצות החוצה עם שינויי ההורמונים, אבל אין להן דרך לצאת מהגוף והן נשארות תקועות באגן.

כשהרקמות האלה נמצאות בשחלות, יתכן ויופיעו גם צ’יסטות. הרקמות ליד עלולות להיות מגורות, ויכולות להופיע צלקות, והדבקות רקמות.

איך אני יכולה לקבוע אם יש לי אנדומטריוזיס?

ראשית, אם יש לך את אחד התסמינים ברשימה למעלה, אני מציעה לך לקבוע תור עם רופא שמתמחה באנדומטריוזיס. זה חשוב שתראי רופא שמתמחה בזה ומכיר את הסימפטומים. בישראל, היום יש כבר כמה מרכזים שמתמחים בזה, את צריכה לדבר עם המרפאה שלך ולבקש הפניה.

הבחנה מוקדמת היא ממש לטובתך, הכי טוב לשלב בין רפואה קונבנציונאלית לרפואה הוליסטית, בכדי לשפר את מצבך ואת הסימפטומים. 

איך רופא יקבע אם יש לך אנדומטריוזיס?


הרופא יקשיב לסימפטומים שלך, יעשה אולטרסאונד פנימי (המכשיר נכנס דרך הנרתיק, כמו שעושים בתחילת הריון) וימשש את הבטן, לא כל נגעי האנדומטריוזיס ניתנים לחישה חיצונית או לראות באולטרסאונד.

הדרך היחידה ממש לקבוע אם יש לך אנדומטריוזיס, היא דרך ניתוח שנקרא לפרוסקופיה. במהלך ההליך המנתח מבצע כמה חתכים קטנים בבטן שלך ומכניס בדיקה זעירה עם מצלמה ואור המאפשרת למנתח לראות מה קורה בתוך הבטן שלך על גבי מסך המחובר לגישה. אם הם מוצאים רקמה שנראית כמו אנדומטריוזיס, הם ייקחו דגימה קטנה כדי לבדוק אותה.

הרבה נשים מוותרות על ההליך הזה ויקבלו טיפול רק על פי המלצות ואבחנתו הרופא.

למה זה לוקח כל כך הרבה זמן לאבחן אנדומטריוזיס?

כי הרבה מתסמינים שמאבחנים את הבעיה הזו מאבחנים גם בעיות אחרות כמו מחלות דלקתיות באגן או צ'יסטות בשחלה. בנוסף, מכיוון שנשים רבות הסובלות מאנדומטריוזיס סובלות מהפרעות עיכול כמו שלשול, עצירות, נפיחות או בחילה ומאובחנות בצורה שגויה עם תסמונת המעי הרגיז (IBS), מצב הגורם להתפרצויות של שלשול, עצירות והתכווצויות בבטן.

האם רמת הכאב שאני נמצאת בה מעידה על חומרת אנדומטריוזיס?
כאן לא נראה שיש קשר בין כמה כאב את חווה לבין היקף האנדומטריוזיס שלך. יש נשים שחשות כאבים קיצוניים עם אנדומטריוזיס קל ונשים אחרות חוות את ההפך. 

מה גורם לאנדומטריוזיס?

למרבה הצער, אין שום סיבה ידועה לאנדומטריוזיס. קיימות מספר תאוריות אפשריות כולל:

וסת רטרוגרדית: במהלך הווסת, חלק מרירית הרחם (דם וסת המכיל תאי רירית הרחם) בורח מהרחם דרך החצוצרות ונכנס לחלל האגן. לאחר מכן תאים אלה נדבקים למשטחי האיברים באגן, למשל מעיים, שחלות, חצוצרות, כבד, ואפילו ריאות. בכל פעם ששריר הרחם מתעבה, כתגובה להורמונים שמשתנים במחזור הווסת שלך, תאים אלה גם צומחים ומדממים. 

הפרעות במערכת החיסון: תיאוריה אחרת קובעת כי לכל הנשים יש רקמת רירית רחם מחוץ לרחם שלהן, אך בעיקר מערכת החיסון שלהן שומרת עליה תחת בדיקה. עם זאת, אצל נשים הסובלות מאנדומטריוזיס מערכות החיסון שלהן לא מצליחות לשלוט בה. 

נשים רבות הסובלות מאנדומטריוזיס גם נוטות יותר לסבול ממצבים אחרים כמו מחלות חיסוניות אוטואומוניות, שיגרון, פיברומיאלגיה וכו '.

טרנספורמציה של תאים צפקניים: ישנם מומחים המציעים כי הורמונים או גורמים חיסוניים, מקדמים טרנספורמציה של תאים צפקניים – תאים העוטפים את הצד הפנימי של הבטן שלכם, לתאים דמויי רירית הרחם.

טרנספורמציה של תאים עובריים: הורמונים כמו אסטרוגן עשויים להפוך תאים עובריים – תאים בשלבי ההתפתחות מוקדמים ביותר – לתאים דמויי רירית הרחם. כמו שקורה לתאים בגיל ההתבגרות.

צלקת כירורגית: תאי רירית הרחם עלולים להיקשר לחתך כירורגי שנגרם בעקבות ניתוח כמו כריתת רחם או ניתוח קיצור קיבה וגורמים לנגעי אנדומטריוזיס

 הובלת תאי רירית הרחם: גופך מעביר ללא הרף דם ונוזלים סביב הגוף, דרך מחזור הדם ומערכת הלימפה. תיאוריה אחרת מעלה כי תאי רירית הרחם עשויים להיות מועברים לחלקים אחרים בגוף דרך מערכת הדם או הלימפה.

איך רופא יקבע אם יש לך אנדומטריוזיס?


הרופא יקשיב לסימפטומים שלך, יעשה אולטרסאונד פנימי (המכשיר נכנס דרך הנרתיק, כמו שעושים בתחילת הריון) וימשש את הבטן, לא כל נגעי האנדומטריוזיס ניתנים לחישה חיצונית או לראות באולטרסאונד.

הדרך היחידה ממש לקבוע אם יש לך אנדומטריוזיס, היא דרך ניתוח שנקרא לפרוסקופיה. במהלך ההליך המנתח מבצע כמה חתכים קטנים בבטן שלך ומכניס בדיקה זעירה עם מצלמה ואור המאפשרת למנתח לראות מה קורה בתוך הבטן שלך על גבי מסך המחובר לגישה. אם הם מוצאים רקמה שנראית כמו אנדומטריוזיס, הם ייקחו דגימה קטנה כדי לבדוק אותה.

הרבה נשים מוותרות על ההליך הזה ויקבלו טיפול רק על פי המלצות ואבחנתו הרופא.

מה הגישה הרפואית המקובלת לטיפול באנדומטריוזיס?

משככי כאבים: בדרך כלל הגישה הקונבנציונאלית המקובלת ברגעי כאב היא לקחת משככי כאבים כדי להפסיק את הכאב. את יכולה לבקש המלצה מהרופא שלך כדי להחליט מהו המשכך הטוב ביותר עבורך. אבל, זה פתרון זמני שלא מטפל בבעיה עצמה. 

ניטרול המחזור החודשי: לנשים רבות עם אנדומטריוזיס, ממליצים לקחת גלולות למניעת הריון, או אמצעי אחר שמדכא את המחזור החודשי, כדי לדכא גם את ההורמונים שמגדילים ומגבירים את האנדומטריוזיס. 

שוב, זה לא פתרון אמיתי, אבל לנשים רבות זה פתרון שכן מונע את הסימפטומים שמופיעים ומפריעים באנדומטריוזיס. 

ניתוח: הדרך היחידה ממש לקבוע אם יש לך אנדומטריוזיס, היא דרך ניתוח שנקרא לפרוסקופיה. במהלך ההליך המנתח מבצע כמה חתכים קטנים בבטן שלך ומכניס בדיקה זעירה עם מצלמה ואור המאפשרת למנתח לראות מה קורה בתוך הבטן שלך על גבי מסך המחובר לגישה. אם הם מוצאים רקמה שנראית כמו אנדומטריוזיס, הם ייקחו דגימה קטנה כדי לבדוק אותה. אם הרופא ימצא רקמות אנדומטריוזיס הוא יכול בדרך כלל גם להסיר חלק מהן במהלך ההליך הזה, בד"כ ע"י חיתוך או צריבה בלייזר.

מה הגישה ההוליסטית לטיפול באנדומטריוזיס?

העבודה שלי עם נשים שסובלות מאנדומטריוזיס, הראתה לי שהתסמינים ורמת הכאב הם מאוד מגוונים ומאוד משתנים מאישה לאישה. אבל בלי קשר למידת הכאב ולמשך הזמן שאישה סובלת ממנו, טיפולי ארויגו, למסאז' בטני ע"פ טכניקה של שבט המאיה,  הראו שיפור חיובי. 

טכניקות הריפוי העתיקות של שבט המאיה,  מסייעות להפסיק את הגורם העיקרי לבעיות בבריאות של מערכת הרבייה וגם של העיכול – גודש באגן ובבטן. בעוד שגישות רבות מטפלות רק בסימפטומים, בגישה ההוליסטית שלי, עובדים כדי להפסיק את הגורם למחלה ולתמוך ביכולת הריפוי הטבעית של הגוף.

במהלך השיטה הזו, עושים עיסוי בבטן ובגב, כדי לשפר את זרימת הדם לאיברים ולאגן: שחלות, רחם, מעיים וכד'. ובעדינות מסירים הגבלות שעלולות להפריע לזרימת הדם. בנוסף במטרה להזרים את הדם אנחנו מעודדות גם זרימה טובה במערכת הלימפית, במערכות העצבים ובזרימה הכללית שנקראת זרימת צ'י (לפי הרפואה הסינית או צ'י- אל לפי תרבות המאיה), לכל האגן.

בנוסף לזה שאני עושה לך את עיסוי אני גם מלמדת אותך לעשות אותו בבית לעצמך בקצרה, כדי שתשלימי את הטיפול שעשיתי, יחד איתי. 

כמו כל גישה הוליסטית, הכוונה שלי היא לעזור להחזיר את הגוף שלך למצב מאוזן וזה לפעמים מחייב גישה רב-צדדית. אנחנו בוחנות יחד סוגיות באורח החיים שלך שעשויות להשפיע על מצבך. אנחנו מסתכלות גם על  תזונתך ועל תנועתך במטרה לתמוך בך, להוריד את הכאבים ולהפוך את המחזורים לבריאים יותר.

שאלה- האם אני יכולה  לבוא לטיפול בשיטת ארויגו ולקבל טיפול באנדומטריוזיס בזמן שאני לוקחת גלולות למניעת הריון ובעצם מונעת  את המחזור הטבעי שלי?

כן! לעתים קרובות אני עובדת עם נשים שמונעות את המחזור  שלהן על ידי נטילת הורמונים בין אם זה בכדור או Nuvaring או טבעת נובהרינג או שיטות אחרות. הטיפול עדיין יעיל והעבודה שאנו עושות יחד בשלב הזה יכולה גם להכין את גופך לתקופה קלה יותר כשתחליטי להפסיק את מניעת ההריון באמצעים הורמונליים.